
Dünya
7-09-2023, 14:30
7 289
Türkiyədə “içmədən sərxoş” xəstəliyi ilə bağlı diaqnoz qoyuldu
Türkiyədə ilk dəfə Giresunda “içmədən sərxoş” olma xəstəliyi ilə bağlı diaqnoz qoyulub.
Xarici media xəbər verir ki, bu barədə Giresun Universiteti Tibb Fakültəsi Təhsil və Araşdırma Xəstəxanası Tibbi Mikrobiologiya Mütəxəssisi Dos. Dr. Emel Uzunoğlu məlumat verib.
Xəstəliyin adı “Auto Brewery Sindromu”dur. Bu xəstəlik bədənin öz-özünə spirt istehsal etməsidir. Uzunoğlu bu xəstəliyin əslində hər yerdə görülə biləcəyini, ancaq bilinmədiyi üçün diaqnoz qoymaqda çətinlik yaratdığını söyləyib.
Dr. Emel Uzunoğlu bildirib ki, alınan karbohidratlı və şəkərli qidalardan sonra bədəndə spirt ifrazının səviyyəsinə görə simptomlar özünü göstərə bilər. Xəstələr ümumiyyətlə spirtli içki qəbul etməsələr də, yeməkdən qısa müddət sonra qanda spirt səviyyəsi çox yüksək səviyyəyə qalxır. Bunun səbəbi bədənlərindəki mikroorqanizmlərdir:
“Dünyada məlum xəstəlik olmadığı üçün bizdə ilk dəfədir. Düşünürük ki, xəstəlik məlum olmadığı üçün bu haqda çox az danışılır. Halbuki məlum olsa, daha çox şeyin şahid olacaq. Müalicəsi mümkün görünür, ən azından nəzarət altına ala bilirik. Bu xəstəlik diabet xəstələri, antibiotiklərin şüursuz istifadəsi, əvvəlki bağırsaq əməliyyatlarından sonra bu xəstəlik ortaya çıxa bilər. Bağırsaqda mikroorqanizmlərin tarazlığının pozulması nəticəsində yaranan xəstəlikdir. Bağırsaqda bu tarazlıq təmin edildikdə xəstəlik nəzarət altına alına bilər”.
Xarici media xəbər verir ki, bu barədə Giresun Universiteti Tibb Fakültəsi Təhsil və Araşdırma Xəstəxanası Tibbi Mikrobiologiya Mütəxəssisi Dos. Dr. Emel Uzunoğlu məlumat verib.
Xəstəliyin adı “Auto Brewery Sindromu”dur. Bu xəstəlik bədənin öz-özünə spirt istehsal etməsidir. Uzunoğlu bu xəstəliyin əslində hər yerdə görülə biləcəyini, ancaq bilinmədiyi üçün diaqnoz qoymaqda çətinlik yaratdığını söyləyib.
Dr. Emel Uzunoğlu bildirib ki, alınan karbohidratlı və şəkərli qidalardan sonra bədəndə spirt ifrazının səviyyəsinə görə simptomlar özünü göstərə bilər. Xəstələr ümumiyyətlə spirtli içki qəbul etməsələr də, yeməkdən qısa müddət sonra qanda spirt səviyyəsi çox yüksək səviyyəyə qalxır. Bunun səbəbi bədənlərindəki mikroorqanizmlərdir:
“Dünyada məlum xəstəlik olmadığı üçün bizdə ilk dəfədir. Düşünürük ki, xəstəlik məlum olmadığı üçün bu haqda çox az danışılır. Halbuki məlum olsa, daha çox şeyin şahid olacaq. Müalicəsi mümkün görünür, ən azından nəzarət altına ala bilirik. Bu xəstəlik diabet xəstələri, antibiotiklərin şüursuz istifadəsi, əvvəlki bağırsaq əməliyyatlarından sonra bu xəstəlik ortaya çıxa bilər. Bağırsaqda mikroorqanizmlərin tarazlığının pozulması nəticəsində yaranan xəstəlikdir. Bağırsaqda bu tarazlıq təmin edildikdə xəstəlik nəzarət altına alına bilər”.